FILESENDER

By

FileSender je web usluga koja korisnicima u sustavu  znanosti i visokog obrazovanja omogućava jednostavno i sigurno slanje proizvoljno velikih datoteka. Usluga je zasnovana na projektu FileSender. Korisnici pristupaju usluzi uporabom svog identiteta u sustavu AAI@EduHr. Korisnici koji se nalaze izvan federacije AAI@EduHr mogu uslugu koristiti preuzimanjem vaučera poslanog od strane autenticiranog korisnika.

Navedena usluga pruža se za razmjenu velikih datoteka koje obuhvaćaju podatke prikupljene u istraživačkim projektima, koje integriraju multimedijalne sadržaje kao i u drugim slučajevima kada slanje datoteka nije moguće ili prikladno korištenjem uobičajenih alata za slanje podataka kao što je elektronička pošta.

Budući da usluga poslane datoteke smješta privremeno, odnosno briše ih nakon određenog vremena, usluga nije namijenjena za razmjenu datoteka koje trebaju biti trajno dostupne.

Trenutna ograničenja pri korištenju usluge su:

  • veličina pojedine datoteke koju korisnik može poslati je 20 GB (putem preglednika Chrome, IE10 i Firefox, u ostalima je ograničenje 2 GB)
  • pohrana pojedine datoteke vremenski je ograničena na najviše 5 dana
  • poruku o dostupnosti datoteke moguće je poslati na najviše 10 primatelja

Svi ostali uvjeti korištenja usluge FileSender regulirani su pravilnikom.

Srce će, prateći način korištenja, nastojati kontinuirano prilagođavati uslugu potrebama svojih korisnika i raditi na njenom unapređenju.

FileSender se za izvedbu poslužiteljske strane usluge koristi standardnim web-tehnologijama (Apache/PHP/PostgreSQL). Korisnička aplikacija za svoj rad ne zahtijeva Javu.

Usluga FileSender koristi resurse diskovnog sjedišta (SAN) Srca ukupnog kapaciteta 200 TB na kojem je za potrebe svih podatkovnih usluga trenutno osigurano ukupno 100 TB diskovnog prostora.

Upute za korštenje usluge možete pročitati u nastavku teksta ili pogledajte video.

Više o usluzi na poveznici: https://www.srce.unizg.hr/usluge/srce-apps/filesender